‘Kwyk’ op bezoek bij dorpstuin Heeg

2/11/2023

Na een mededeling op de Kwyk Mids de Marren middag en via de e-maillijst, stonden er op 1 nov. in de middag 15 mensen klaar bij de dagwinkel om naar de dorpstuin Heeg te gaan.

Het weer was herfstig, wat je kan verwachten in november! Zodoende ging het vervoer per auto.

 

De tuin doet in dit jaargetijde een winterslaap natuurlijk. Desondanks kon tuinder Freya Zandstra genoeg vertellen over deze gemeenschapsgroentetuin. 

In de dorpstuin, op het land van de ouderlijke boerderij, worden de hartelijke groenten uit Heeg verbouwd. Met een groep vrijwilligers wordt de tuin bewerkt volgens de principes van de permacultuur. 

De vrijwilligers hebben ieder een deel van de tuin waar ze ook de opbrengsten van krijgen. En is er te veel dan zorgt Freya dat alles een bestemming krijgt, zodat er niets weggegooid wordt.

 

Tijdens de rondleiding kwam het verhaal dat Freya deed goed over. Verbouwen volgens permacultuur betekent dat je een tuin maakt met behulp van natuurlijke principes. Het systeem wordt zo ontworpen dat het de veerkracht heeft van een natuurlijk ecosysteem.

Niet alleen de indeling van de tuin is interessant, ook het gereedschap waarmee gewerkt wordt is met een specifieke reden ingezet. (zoals de Willem-Alexander schoffel)

Er was voldoende gelegenheid tot het stellen van vragen, waar goed gebruik van werd gemaakt.

Het was een geslaagde excursie, een echt buiten-verhaal.

Recent Nieuws