Herdenking 4 mei

mei 4 @ 19:45 - 21:30

Wurkgroep Oer de Gaastmar, dorpsbelangen Gaastmeer.

Dit jaar willen we in Gaastmeer een herdenking houden van de slachtoffers en de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog, vooral gericht op Gaastmeer.
We willen dit doen op twee locaties: bij de plaquette ter herdenking van de vier ondergedoken Canadese piloten en in het dorpshuis.

Gaastmeer heeft van oktober 1944 tot de bevrijding een veilig onderdag geboden aan vier Canadese piloten. Ter gelegenheid hiervan is een plaquette bevestigd aan de muur van de kerk, de enige plek in ons dorp met een tastbare herinnering aan de oorlog.
In het dorpshuis heeft de Wurkgroep Oer De Gaastmar, een werkgroep van de Vereniging Dorpsbelangen Gaastmeer, de Tijdlijn Gaastmeer 40-45 opgehangen: een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen in ons dorp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bij elke gebeurtenis zijn een korte beschrijving en enkele foto’s toegevoegd. Ook zullen enkele oorspronkelijk documenten te zien zijn.
Aan deze sobere Herdenking zal worden meegewerkt door muziekvereniging Concordia en enkele scholieren.

Het programma is als volgt:

19:45  verzamelen bij de kerk, waar Concordia koraalmuziek speelt
19:59  de Last Post wordt gespeeld
20:00  twee minuten stilte
20:02  Concordia speelt het Wilhelmus
20:05  twee tieners lezen het begin voor van het oorlogsdagboek van Ekke Astma
Ter afsluiting van de herdenking bij de kerk, leggen twee kinderen namens het dorp bloemen bij de plaquette terwijl Concordia koraalmuziek speelt.

Hierna wandelen we naar het dorpshuis, waar ieder op eigen gelegenheid kennis kan nemen van de Tijdlijn Gaastmeer 40-45.
Er is in het dorpshuis geen officiële afsluiting; ieder kan zelf beslissen al dan niet iets langer te blijven. Voor degenen die deze avond verhinderd zijn of er nog eens rustig de tijd voor willen nemen, is er ook de volgende dag, donderdag 5 mei van 15:00 tot 17:00 in het dorpshuis gelegenheid kennis te nemen van de Tijdlijn.

We hopen op deze wijze een zinvolle en passende herdenking te kunnen organiseren, waar velen van u aan zullen deelnemen.

 

Gegevens

Datum:
mei 4
Tijd:
19:45 - 21:30

Locatie

Pieltsjerke
Jan Jelles Hofstrjitte 14
Gaastmeer, Friesland 8611 JT Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie

Organisator

Dorpsbelangen, werkgroep Oer de Gaastmar