Bedrijvigheid

Genoeg bedrijvigheid in het dorp van veehouders, vissers, scheepsbouwers en huizenbouwers en andere (recreatie-) ondernemers. De ontwikkeling staat niet stil. Dat blijkt overduidelijk uit de korte beschrijvingen die men van het eigen bedrijf heeft gemaakt!

Autobedrijven en Vervoer

Autobedrijf VOF F. Hoogterp
Pieter en Annalies Hoogterp-Bakker

www.autobedrijfhoogterp.nl

Na ruim 10 jaar bij een baas gewerkt te hebben, zijn we in 1990 een eigen autobedrijf begonnen. De eerste twee jaar was Feike er nog monsternemer bij. Op de plek waar nu de werkplaats staat had de vader van Feike (Pieter van de brijkarre) vroeger een hooiberg. We zijn nu een universeel autobedrijf en hebben twee monteurs in dienst. Inmiddels heeft Pieter de zaak overgenomen van vader Feike en is Annalies ook in het bedrijf gestapt.

Nationaal en Internationaal Transport
Hidde Louwes

Ons transportbedrijf vervoert vrachten over de weg naar locaties zowel in Nederland als in het buitenland.

Bedrijvigheid

Attema-Sate
Margriet en Gerard Burgers

www.attema-sate.nl

Zoek je een unieke locatie om te overnachten of te vergaderen? Voor een korte zeilvakantie, een lang weekend weg, een rustige midweek of zakelijke bijeenkomst? Wil je gaan fietsen, zeilen of sloepvaren? Reserveer een appartement of meld je aan als wandelaar en kom bij ons genieten van ruimte en rust.

Autobedrijf VOF F. Hoogterp
Pieter en Annalies Hoogterp-Bakker

www.autobedrijfhoogterp.nl

Na ruim 10 jaar bij een baas gewerkt te hebben, zijn we in 1990 een eigen autobedrijf begonnen. De eerste twee jaar was Feike er nog monsternemer bij. Op de plek waar nu de werkplaats staat had de vader van Feike (Pieter van de brijkarre) vroeger een hooiberg. We zijn nu een universeel autobedrijf en hebben twee monteurs in dienst. Inmiddels heeft Pieter de zaak overgenomen van vader Feike en is Annalies ook in het bedrijf gestapt.

Beheervereniging Huizen ’t Piel

www.vakantiehuisgaastmeer.nl

Beheervereniging ‘Het Piel’ verenigt de eigenaren van de prachtig aan het Piel gelegen huisjes met de puntdaken. De vereniging heeft tot doel het in stand houden en versterken van de karakteristieke sfeer van deze vakantiehuisjes en naaste omgeving. Daarnaast coördineert zij de verhuur van de huisjes.

Boerderijcamping Van Netten
Familie van Netten

Tel.: 0515-469703

Onze boerderij aan de Yntemasloot is al eeuwenlang de plek waar ook het pontje ligt dat hoort bij het voet- en fietspad tussen Gaastmeer en It Heidenskip. Bij de boerderij hoort ook een minicamping, die vooral bezocht wordt door watersporters. Er is gelegenheid voor het aanleggen van een boot.

Bouwbedrijf Zeilstra
Harm Zeilstra

T: 06-22928876

Sinds 2007 is dit bedrijf werkzaam op het gebied van o.a. nieuwbouw, verbouw, onderhoud van gebouwen, funderingsherstel en alles wat hiermee samenhangt.

Camping East Ynje
Familie van der Meer

www.campinggaastmeer.nl

 

Camping en Jachtwerf De Poel
Ton en Hetty Brundel

E: jachtwerfdepoel@outlook.com

T: 0515-469732

De kleine camping is gelegen aan open vaarwater en ligt beschut tussen hagen en bomen midden in het dorp. Reserveren is dan ook wenselijk gezien de beperkte plaatsen.

Een deel van de stelpboerderij, die gelegen is rond de camping, wordt verhuurd voor 4 tot 6 personen. Er is een terras aan het water en er is een ligplaats beschikbaar voor een sloep of zeilboot.

Wij verhuren ook ligplaatsen voor kleine boten tot 6.50 mtr. Als passant bent u altijd welkom.

Informatie kunt u aanvragen via de email: jachtwerfdepoel@outlook.com, of telefonisch: +31(0)515-469732

Mocht u een open zeilboot of optimist willen huren kunt u deze reserveren bij Jachthaven Pieter Bouwe, email: jachthaven@pieterbouwe.nl, wij hebben voor u een ligplaats beschikbaar.

Hopend op een prettig verblijf in Gaastmeer !

 

Ton en Hetty Brundel

Jachtwerf de Poel

Langstrjitte 8

8611 JN Gaastmeer

Camping Flapper
Barbara Borger

www.campingflapper.nl

Camping It Gouden Plakje
Familie Renema

www.goudenplakje.nl

Op In Gouden Plakje woont nu de vierde generatie Renema. Destijds werd begonnen met 6 koeien en ongeveer 6 ha land. Het bedrijf bestaat nu uit 34 ha land en 6 ha huurland. Er is een camping met vakantiewoningen en een groepsaccommodatie en de mogelijkheid om een sloep te huren.

Dagwinkel
Lars & Rudi Bouma

E: info@dagwinkelgaastmeer.nl

Onze winkel is een kleine, maar zeer complete supermarkt.

Wij verkopen verse produkten als brood,vlees, kaas, zuivel, groente en fruit.

Het brood e.d. wordt geleverd door Ypma’s Bakkerij uit Heeg. Gebak en oranjekoek kunt u dan ook bij ons bestellen.

Er is een slijterij aanwezig, zodat u na een droogje ook van een natje kan worden voorzien. We zijn ook een POST NL agentschap.

Er is bij de winkel ruime parkeergelegenheid. En de boodschappen kunnen gratis bij u thuis bezorgd worden.
Laat u verrassen door de vriendelijkheid en het ruime assortiment artikelen.

Tot ziens in Gaastmeer. Wij staan voor u klaar!!!

Lars & Rudi Bouma
Munkedyk 13
8611 JP Gaastmeer
e-mail: info@dagwinkelgaastmeer.nl

De Klassieke Rederij
Martijn & Rosalie Fakkeldij-Brundel

www.deklassiekerederij.nl

Verhuur van skûtsjes, klippers, aken en salonboten! Bedrijfsuitjes op maat, dagtochten en diverse arrangementen. Van skûtsjesile in Friesland tot varen in een salonboot in de Amsterdamse Grachten, platbodems voor meerdaagse tochten, traditionele zeilschepen varend op het IJsselmeer, stoere zeiltochten in de zeilpraam.

Flapperpleats

Vakantiewoning en boerderij Flapperpleats

www.flapperpleats.nl

 

Flitss Fotografie en meer
Jan Dirk Stuurwold

www.flitss.nl

Professionele fotografie en doordacht creatief werk / Bedenken en ontwerpen van opvallende communicatie-uitingen

Gaastmeer Design

www.gaastmeerdesign.nl/

Gaastmeer Design bv is in 1994 opgericht door Hans Ritzema en Heine Deelstra op een prachtige locatie aan het water. Er is een team van 6 ontwerpers en ingenieurs werkzaam, welke een compleet pakket van diensten levert voor zowel de jachtbouw als de beroepsvaart. Werven en particulieren worden in zeer uiteenlopende projecten door Gaastmeer Design bv ondersteund.

Jachthaven Pieter Bouwe
Martijn en Rosalie Fakkeldij-Brundel

www.pieterbouwe.nl

één van de mooiste en meest beschutte plekjes in de Zuidwesthoek van Friesland en zeer gunstig gelegen midden in het merengebied.
Alle havenfaciliteiten beschikbaar op een beveiligd terrein

Jachtwerf H. Wildschut

T: 0515-469606

Onze jachtwerf is opgericht in 1970. In 1992 is de voormalige boerderij vervangen door een nieuwe loods. Er wordt veel gedaan aan onderhoud en verbouwingen van klippers en tjalken van de bruine vloot. Maar we leveren ook nieuwbouw van vooral vletten en sloepen. Verder verzorgen wij reparaties, schilderwerk, inbouw van motoren en winterstalling.

Jacob van der Goot Agrarische Verzekeringen

www.jacobvandergoot.nl

Je wilt goed verzekerd zijn, maar niet meer betalen dan nodig. Jacob van der Goot helpt je graag met het kiezen van de juiste dekking.Jacob van der Goot

 

 

 

Maatschap Bakker-Labordus De Kaep

Onlangs kwam een toerist ons vragen wat dat voor fel licht was, ’s avonds in onze stal. ‘Zit die ook vol met zielige vleeskuikens of hebben jullie soms een wiet (!!!)-plantage?’ Nadat ze kennis gemaakt had met 85 zwart- en roodbonte melkkoeien plus bijbehorend jongvee, vertrok ze gerustgesteld, nog nagenietend van de kennismaking met het pasgeboren kalf.

Maatschap De Boer-Oldersma
Familie de Boer-Oldersma

Boerderij Vlietzicht is fraai gelegen aan de Korte Vliet, de vaarweg naar Workum. De stelpboerderij is gebouwd in 1899 en onze familie is hier in 1907 komen wonen. Op dit moment houden we ongeveer 85 melkkoeien plus jongvee. Er wordt gemolken met een melkrobot.

Maatschap R. en J. Zeilstra
Familie Zeilstra

In Klein Gaastmeer waren na de oorlog ongeveer 10 ‘komelkers’ en boeren. ‘Komelkers’ waren kleine boeren, die er nog wat bij deden. Nu in 2008 is er nog maar één boerenbedrijf over met ruim 58 ha grasland en maïs. Het melkveebedrijf omvat op dit moment 95 melkkoeien en 60 stuks jongvee en probeert nog te groeien. Een kleine 70 jaar wordt dit bedrijf gerund door de familie Zeilstra. Verder wordt er ruimte geboden voor stalling.

Marsicht bv

Cees & Anneke van Mourik

Ons adviesbureau lost vragen van ondernemers op. Dat kan zijn op het gebied van bedrijfsvoering, personeelszaken of financiën.

Melkveebedrijf H. Piersma

Het bedrijf bestaat vanaf 1977 en is toen in gebruik genomen door de familie De Groot. Nu boert H. Piersma er al weer 15 jaar vanaf 4 april 1993. Het bedrijf is ruim 25 ha groot en er worden ongeveer 50 koeien gemolken. En er is natuurlijk het nodige jongvee aanwezig.

Melkveehouderij & Recreatiebedrijf Aldwar Pleats
Piet, Dieuwke en Anne Pieter Visser

www.aldwar.nl

www.jachthavendeterp.nl

De in 2014/2015 geheel gerenoveerde en uitgebreide ligboxenstal biedt plaats aan 140 melkkoeien. In de jongveestal er achter lopen de pinken en kalveren. Voor de hobby worden Friese paarden en pony’s gehouden en kan er gereden worden in de bak.
In de goed onderhouden stelpboerderij wordt een ruime vakantiewoning voor 8 personen, gedeeltelijk aangepast voor minder validen, verhuurd en zijn er B&B kamers voor maximaal 6 personen.
Tegelijk met de uitbreiding van onze boerderij is Jachthaven De Terp aangelegd op loopafstand van het dorp op een unieke locatie vlak bij het Grote Gaastmeer. Er zijn nog een aantal vaste ligplaatsen te huur en er is plaats voor winterstalling.

 

Melkveehouderij Siemen Cnossen
Familie Cnossen

De woning dateert van 1879, de boerderij van 1885. In 1904 aangekocht door de overgrootvader van de huidige eigenaar, die hier in 1946 met zijn ouders is gaan wonen. Vanaf 1945 een landelijk bekende kampeerboerderij, waar eerst de Nederlandse Christelijke Studenten Vereniging haar zeilkampen hield en daarna al 35 jaar de Gereformeerde Reisvereniging.

Melkveehouderij West-Indië
Familie de Jong

www.zomerhuisjegaastmeer.nl

Wij boeren al sinds 1929 op dit mooie plekje aan de Gruns. Inmiddels met 90 melkkoeien, bijbehorend jongvee en twee vakantiehuisjes. De fokkerij heeft onze speciale aandacht. We proberen koeien te fokken die productief zijn en ook nog eens heel mooi om naar te kijken. Regelmatig gaan we met onze stallievelingen naar keuringen. In 2007 haalde onze koe Lucky Jonkvrouw het algemeen kampioenschap van Noord-Nederland.

Nationaal en Internationaal Transport
Hidde Louwes

Ons transportbedrijf vervoert vrachten over de weg naar locaties zowel in Nederland als in het buitenland.

Qvideo Audiovisuele producties
Emmie & Quinten Samidjono

www.qvideo.nl

Ons bedrijf maakt bedrijfsfilm, internetvideo, productpresentaties en interactieve media. Bovendien zijn we gespecialiseerd in beeldtechniek en AV-installatie. Hét adres voor al uw audiovisuele wensen.

Restaurant d’Ald Herberch

Bernou de Jong

www.aldherberch.nl

Wij vertellen je graag het verhaal achter onze gerechten. Maak kennis met de bakker achter ons brood en de visser achter onze vis. Geniet van het terras, laat je verrassen door onze (vis)specialiteiten en maak kennis met Friese streekproducten bij d’Ald Herberch in Gaastmeer.

Munkedyk 46
8611 JR Gaastmeer
T: 0515 – 469656
E: daldherberch@outlook.com
www.aldherberch.nl

Skane Fishingboats
Joost / Gerrit / Sjoerd
info@skanefishingboats.nl
www.skanefishingboats.nl

3 Gaastmeerders met praktische, commerciële en technische achtergronden zijn dit bedrijf gestart in 2019. Ze ontwerpen, bouwen en verkopen aluminium vissersboten.
‘Skane fishingboats, customized aluminum welded boats. We realize your ideas!’   

V.o.f. FeSy
Rick en Catrien Feld

V.o.f. FeSy is het bedrijf van Rick en Catrien Feld. Hiermee verzorgen zij het beheer van het Dorpshuis. Ze bieden gastvrijheid aan de plaatselijke gemeenschap van Gaastmeer en ontvangen ook graag andere gasten.

Vakantiehuis de Pondok
Van Berkum e-komelkerij
Familie van Berkum

 

Veehouderij G. Ykema
Familie Ykema

Oorspronkelijk een melkveebedrijf op de boerderij waar Brundel nu woont. Sinds 1987 verhuisd naar de nieuwe stal op de huidige locatie. Gatze boerde van 1987 tot 2002 samen met vader Herre en daarna alleen. De veestapel bestaat uit ongeveer 40 melkkoeien en 20 stuks jongvee. Het melkquotum omvat 384.000 liter. Neventakken zijn weidevogelbeheer en ganzenopvang.

Vierhouten Vet bv
Ronald Bijlsma
tel: 0515 – 469552

Ons bedrijf is een onderdeel van Vierhouten Recycling Groep. Wij halen oud frituurvet op bij de horeca en verwerken dit tot biodiesel. Dit wordt gedaan in een bedrijf in Kampen. Ook recyclen wij afvalhout en hier maken we pallets en wegwerppallets van. Dit gebeurt in Ermelo bij Presswood bv en Euroblok.

Visserijbedrijf A. van Netten
Andries & Tineke van Netten

J.J. Hofstrjitte 4
T: 0515 469 934
E: tineke-andries@zonnet.nl

‘Van vader op zoon: visser met hart en ziel’

Andries zette zijn eerste fuik toen hij zes jaar was. Dat hij visser zou worden, stond voor hem op jonge leeftijd al vast. Andries van Netten komt uit een oude vissersfamilie. Hij viste jaren samen met zijn vader. Toen die 65 werd, nam hij het bedrijf helemaal van hem over.

Visgebied
Het visgebied van Andries ligt in de zuidwest hoek van Friesland: de Fluessen, het Heegermeer, waar hij de meeste paling vangt, en de kleinere meren en poelen bij Sneek. De hoofdmoot van zijn vangst bestaat uit paling. Snoekbaars en wolhandkrab is voor hem een aanvulling.

De spanning van een goede vangst
Het is ieder jaar spannend wat het weer gaat doen. In een lang en koud voorjaar wil de paling niet echt groeien en komt de visserij later op gang. 
Maar zodra de zon goed begint door te komen, het schrale weer eraf is en de temperatuur stijgt, beginnen de kleinste vissen in 
het water snel te groeien. En dat is precies het voedsel dat de paling nodig heeft om te groeien. Dan komt ook de tijd dat de vangst beter wordt en Andries meer op ‘t water te vinden is.

Duurzaam aalbeheer
Andries mag het hele jaar vissen, als hij zich maar aan zijn quotum houdt. Hij vindt dat een groot voordeel. Hij hoeft nu niet in korte tijd veel vis te vangen maar kan zijn vangst spreiden. Paling die in het voorjaar nog te droog of te mager is, gaat terug het water in. ‘Later 
als hij groot en vet genoeg is, vis 
ik hem wel weer eens op.’ Zo draagt Andries bij aan een duurzame 
en verantwoorde palingstand.

Naar de visafslag
Als het even kan, gaat Andries iedere week naar de visafslag in Urk. Daar verhandelt hij zijn vangst: paling, snoekbaars en wolhandkrab. Regelmatig levert hij aan restaurants in de buurt en bijna wekelijks verkoopt hij wel vis aan huis.

Nevenactiviteiten
Andries is visser met hart en nieren. Hij is een groot voorstander van duurzaam aalbeheer en van het quotum. Al vindt hij dat het laatste wel iets hoger mag zijn. Want voor het runnen van een rendabel 
bedrijf heeft hij, naast de visvangst, 
extra activiteiten nodig. Regelmatig verzamelt hij monitorgegevens op het water voor organisaties die onderzoek doen naar de stand van verschillende vissoorten.

De toekomst van zijn bedrijf en de binnenvisserij in Friesland ziet Andries optimistisch in. 
De ervaring heeft het hem inmiddels geleerd: ‘met vissen wordt het altijd weer licht!

 

Waterrecreatie Syperda
Familie Syperda

www.waterrecreatiesyperda.nl

Wij verhuren traditionele zeilschepen, zoals skûtsjes en Lemster aken, maar ook open zeilboten. U kunt uw vakantie doorbrengen in één van de ruime bungalows of in de goed geoutilleerde jachthaven.

Bouwbedrijven

Bouwbedrijf Zeilstra
Harm Zeilstra

T: 06-22928876

Sinds 2007 is dit bedrijf werkzaam op het gebied van o.a. nieuwbouw, verbouw, onderhoud van gebouwen, funderingsherstel en alles wat hiermee samenhangt.

Campings

Boerderijcamping Van Netten
Familie van Netten

Tel.: 0515-469703

Onze boerderij aan de Yntemasloot is al eeuwenlang de plek waar ook het pontje ligt dat hoort bij het voet- en fietspad tussen Gaastmeer en It Heidenskip. Bij de boerderij hoort ook een minicamping, die vooral bezocht wordt door watersporters. Er is gelegenheid voor het aanleggen van een boot.

Camping East Ynje
Familie van der Meer

www.campinggaastmeer.nl

 

Camping en Jachtwerf De Poel
Ton en Hetty Brundel

E: jachtwerfdepoel@outlook.com

T: 0515-469732

De kleine camping is gelegen aan open vaarwater en ligt beschut tussen hagen en bomen midden in het dorp. Reserveren is dan ook wenselijk gezien de beperkte plaatsen.

Een deel van de stelpboerderij, die gelegen is rond de camping, wordt verhuurd voor 4 tot 6 personen. Er is een terras aan het water en er is een ligplaats beschikbaar voor een sloep of zeilboot.

Wij verhuren ook ligplaatsen voor kleine boten tot 6.50 mtr. Als passant bent u altijd welkom.

Informatie kunt u aanvragen via de email: jachtwerfdepoel@outlook.com, of telefonisch: +31(0)515-469732

Mocht u een open zeilboot of optimist willen huren kunt u deze reserveren bij Jachthaven Pieter Bouwe, email: jachthaven@pieterbouwe.nl, wij hebben voor u een ligplaats beschikbaar.

Hopend op een prettig verblijf in Gaastmeer !

 

Ton en Hetty Brundel

Jachtwerf de Poel

Langstrjitte 8

8611 JN Gaastmeer

Camping Flapper
Barbara Borger

www.campingflapper.nl

Camping It Gouden Plakje
Familie Renema

www.goudenplakje.nl

Op In Gouden Plakje woont nu de vierde generatie Renema. Destijds werd begonnen met 6 koeien en ongeveer 6 ha land. Het bedrijf bestaat nu uit 34 ha land en 6 ha huurland. Er is een camping met vakantiewoningen en een groepsaccommodatie en de mogelijkheid om een sloep te huren.

Geen categorie

Media

Doorvaart Langehoekspôle

Gaastmeer van boven

GPTV: Aan de Overkant Gaastmeer Heidenskip

Melkveebedrijven

Boerderijcamping Van Netten
Familie van Netten

Tel.: 0515-469703

Onze boerderij aan de Yntemasloot is al eeuwenlang de plek waar ook het pontje ligt dat hoort bij het voet- en fietspad tussen Gaastmeer en It Heidenskip. Bij de boerderij hoort ook een minicamping, die vooral bezocht wordt door watersporters. Er is gelegenheid voor het aanleggen van een boot.

Maatschap Bakker-Labordus De Kaep

Onlangs kwam een toerist ons vragen wat dat voor fel licht was, ’s avonds in onze stal. ‘Zit die ook vol met zielige vleeskuikens of hebben jullie soms een wiet (!!!)-plantage?’ Nadat ze kennis gemaakt had met 85 zwart- en roodbonte melkkoeien plus bijbehorend jongvee, vertrok ze gerustgesteld, nog nagenietend van de kennismaking met het pasgeboren kalf.

Maatschap De Boer-Oldersma
Familie de Boer-Oldersma

Boerderij Vlietzicht is fraai gelegen aan de Korte Vliet, de vaarweg naar Workum. De stelpboerderij is gebouwd in 1899 en onze familie is hier in 1907 komen wonen. Op dit moment houden we ongeveer 85 melkkoeien plus jongvee. Er wordt gemolken met een melkrobot.

Maatschap R. en J. Zeilstra
Familie Zeilstra

In Klein Gaastmeer waren na de oorlog ongeveer 10 ‘komelkers’ en boeren. ‘Komelkers’ waren kleine boeren, die er nog wat bij deden. Nu in 2008 is er nog maar één boerenbedrijf over met ruim 58 ha grasland en maïs. Het melkveebedrijf omvat op dit moment 95 melkkoeien en 60 stuks jongvee en probeert nog te groeien. Een kleine 70 jaar wordt dit bedrijf gerund door de familie Zeilstra. Verder wordt er ruimte geboden voor stalling.

Melkveebedrijf H. Piersma

Het bedrijf bestaat vanaf 1977 en is toen in gebruik genomen door de familie De Groot. Nu boert H. Piersma er al weer 15 jaar vanaf 4 april 1993. Het bedrijf is ruim 25 ha groot en er worden ongeveer 50 koeien gemolken. En er is natuurlijk het nodige jongvee aanwezig.

Melkveehouderij & Recreatiebedrijf Aldwar Pleats
Piet, Dieuwke en Anne Pieter Visser

www.aldwar.nl

www.jachthavendeterp.nl

De in 2014/2015 geheel gerenoveerde en uitgebreide ligboxenstal biedt plaats aan 140 melkkoeien. In de jongveestal er achter lopen de pinken en kalveren. Voor de hobby worden Friese paarden en pony’s gehouden en kan er gereden worden in de bak.
In de goed onderhouden stelpboerderij wordt een ruime vakantiewoning voor 8 personen, gedeeltelijk aangepast voor minder validen, verhuurd en zijn er B&B kamers voor maximaal 6 personen.
Tegelijk met de uitbreiding van onze boerderij is Jachthaven De Terp aangelegd op loopafstand van het dorp op een unieke locatie vlak bij het Grote Gaastmeer. Er zijn nog een aantal vaste ligplaatsen te huur en er is plaats voor winterstalling.

 

Melkveehouderij West-Indië
Familie de Jong

www.zomerhuisjegaastmeer.nl

Wij boeren al sinds 1929 op dit mooie plekje aan de Gruns. Inmiddels met 90 melkkoeien, bijbehorend jongvee en twee vakantiehuisjes. De fokkerij heeft onze speciale aandacht. We proberen koeien te fokken die productief zijn en ook nog eens heel mooi om naar te kijken. Regelmatig gaan we met onze stallievelingen naar keuringen. In 2007 haalde onze koe Lucky Jonkvrouw het algemeen kampioenschap van Noord-Nederland.

Veehouderij G. Ykema
Familie Ykema

Oorspronkelijk een melkveebedrijf op de boerderij waar Brundel nu woont. Sinds 1987 verhuisd naar de nieuwe stal op de huidige locatie. Gatze boerde van 1987 tot 2002 samen met vader Herre en daarna alleen. De veestapel bestaat uit ongeveer 40 melkkoeien en 20 stuks jongvee. Het melkquotum omvat 384.000 liter. Neventakken zijn weidevogelbeheer en ganzenopvang.

Overige

Camping East Ynje
Familie van der Meer

www.campinggaastmeer.nl

 

Dagwinkel
Lars & Rudi Bouma

E: info@dagwinkelgaastmeer.nl

Onze winkel is een kleine, maar zeer complete supermarkt.

Wij verkopen verse produkten als brood,vlees, kaas, zuivel, groente en fruit.

Het brood e.d. wordt geleverd door Ypma’s Bakkerij uit Heeg. Gebak en oranjekoek kunt u dan ook bij ons bestellen.

Er is een slijterij aanwezig, zodat u na een droogje ook van een natje kan worden voorzien. We zijn ook een POST NL agentschap.

Er is bij de winkel ruime parkeergelegenheid. En de boodschappen kunnen gratis bij u thuis bezorgd worden.
Laat u verrassen door de vriendelijkheid en het ruime assortiment artikelen.

Tot ziens in Gaastmeer. Wij staan voor u klaar!!!

Lars & Rudi Bouma
Munkedyk 13
8611 JP Gaastmeer
e-mail: info@dagwinkelgaastmeer.nl

Flitss Fotografie en meer
Jan Dirk Stuurwold

www.flitss.nl

Professionele fotografie en doordacht creatief werk / Bedenken en ontwerpen van opvallende communicatie-uitingen

Gaastmeer Design

www.gaastmeerdesign.nl/

Gaastmeer Design bv is in 1994 opgericht door Hans Ritzema en Heine Deelstra op een prachtige locatie aan het water. Er is een team van 6 ontwerpers en ingenieurs werkzaam, welke een compleet pakket van diensten levert voor zowel de jachtbouw als de beroepsvaart. Werven en particulieren worden in zeer uiteenlopende projecten door Gaastmeer Design bv ondersteund.

Jachtwerf H. Wildschut

T: 0515-469606

Onze jachtwerf is opgericht in 1970. In 1992 is de voormalige boerderij vervangen door een nieuwe loods. Er wordt veel gedaan aan onderhoud en verbouwingen van klippers en tjalken van de bruine vloot. Maar we leveren ook nieuwbouw van vooral vletten en sloepen. Verder verzorgen wij reparaties, schilderwerk, inbouw van motoren en winterstalling.

Jacob van der Goot Agrarische Verzekeringen

www.jacobvandergoot.nl

Je wilt goed verzekerd zijn, maar niet meer betalen dan nodig. Jacob van der Goot helpt je graag met het kiezen van de juiste dekking.Jacob van der Goot

 

 

 

Maatschap R. en J. Zeilstra
Familie Zeilstra

In Klein Gaastmeer waren na de oorlog ongeveer 10 ‘komelkers’ en boeren. ‘Komelkers’ waren kleine boeren, die er nog wat bij deden. Nu in 2008 is er nog maar één boerenbedrijf over met ruim 58 ha grasland en maïs. Het melkveebedrijf omvat op dit moment 95 melkkoeien en 60 stuks jongvee en probeert nog te groeien. Een kleine 70 jaar wordt dit bedrijf gerund door de familie Zeilstra. Verder wordt er ruimte geboden voor stalling.

Marsicht bv

Cees & Anneke van Mourik

Ons adviesbureau lost vragen van ondernemers op. Dat kan zijn op het gebied van bedrijfsvoering, personeelszaken of financiën.

Qvideo Audiovisuele producties
Emmie & Quinten Samidjono

www.qvideo.nl

Ons bedrijf maakt bedrijfsfilm, internetvideo, productpresentaties en interactieve media. Bovendien zijn we gespecialiseerd in beeldtechniek en AV-installatie. Hét adres voor al uw audiovisuele wensen.

Skane Fishingboats
Joost / Gerrit / Sjoerd
info@skanefishingboats.nl
www.skanefishingboats.nl

3 Gaastmeerders met praktische, commerciële en technische achtergronden zijn dit bedrijf gestart in 2019. Ze ontwerpen, bouwen en verkopen aluminium vissersboten.
‘Skane fishingboats, customized aluminum welded boats. We realize your ideas!’   

V.o.f. FeSy
Rick en Catrien Feld

V.o.f. FeSy is het bedrijf van Rick en Catrien Feld. Hiermee verzorgen zij het beheer van het Dorpshuis. Ze bieden gastvrijheid aan de plaatselijke gemeenschap van Gaastmeer en ontvangen ook graag andere gasten.

Van Berkum e-komelkerij
Familie van Berkum

 

Vierhouten Vet bv
Ronald Bijlsma
tel: 0515 – 469552

Ons bedrijf is een onderdeel van Vierhouten Recycling Groep. Wij halen oud frituurvet op bij de horeca en verwerken dit tot biodiesel. Dit wordt gedaan in een bedrijf in Kampen. Ook recyclen wij afvalhout en hier maken we pallets en wegwerppallets van. Dit gebeurt in Ermelo bij Presswood bv en Euroblok.

Visserijbedrijf A. van Netten
Andries & Tineke van Netten

J.J. Hofstrjitte 4
T: 0515 469 934
E: tineke-andries@zonnet.nl

‘Van vader op zoon: visser met hart en ziel’

Andries zette zijn eerste fuik toen hij zes jaar was. Dat hij visser zou worden, stond voor hem op jonge leeftijd al vast. Andries van Netten komt uit een oude vissersfamilie. Hij viste jaren samen met zijn vader. Toen die 65 werd, nam hij het bedrijf helemaal van hem over.

Visgebied
Het visgebied van Andries ligt in de zuidwest hoek van Friesland: de Fluessen, het Heegermeer, waar hij de meeste paling vangt, en de kleinere meren en poelen bij Sneek. De hoofdmoot van zijn vangst bestaat uit paling. Snoekbaars en wolhandkrab is voor hem een aanvulling.

De spanning van een goede vangst
Het is ieder jaar spannend wat het weer gaat doen. In een lang en koud voorjaar wil de paling niet echt groeien en komt de visserij later op gang. 
Maar zodra de zon goed begint door te komen, het schrale weer eraf is en de temperatuur stijgt, beginnen de kleinste vissen in 
het water snel te groeien. En dat is precies het voedsel dat de paling nodig heeft om te groeien. Dan komt ook de tijd dat de vangst beter wordt en Andries meer op ‘t water te vinden is.

Duurzaam aalbeheer
Andries mag het hele jaar vissen, als hij zich maar aan zijn quotum houdt. Hij vindt dat een groot voordeel. Hij hoeft nu niet in korte tijd veel vis te vangen maar kan zijn vangst spreiden. Paling die in het voorjaar nog te droog of te mager is, gaat terug het water in. ‘Later 
als hij groot en vet genoeg is, vis 
ik hem wel weer eens op.’ Zo draagt Andries bij aan een duurzame 
en verantwoorde palingstand.

Naar de visafslag
Als het even kan, gaat Andries iedere week naar de visafslag in Urk. Daar verhandelt hij zijn vangst: paling, snoekbaars en wolhandkrab. Regelmatig levert hij aan restaurants in de buurt en bijna wekelijks verkoopt hij wel vis aan huis.

Nevenactiviteiten
Andries is visser met hart en nieren. Hij is een groot voorstander van duurzaam aalbeheer en van het quotum. Al vindt hij dat het laatste wel iets hoger mag zijn. Want voor het runnen van een rendabel 
bedrijf heeft hij, naast de visvangst, 
extra activiteiten nodig. Regelmatig verzamelt hij monitorgegevens op het water voor organisaties die onderzoek doen naar de stand van verschillende vissoorten.

De toekomst van zijn bedrijf en de binnenvisserij in Friesland ziet Andries optimistisch in. 
De ervaring heeft het hem inmiddels geleerd: ‘met vissen wordt het altijd weer licht!

 

Recreatiewoningen

Attema-Sate
Margriet en Gerard Burgers

www.attema-sate.nl

Zoek je een unieke locatie om te overnachten of te vergaderen? Voor een korte zeilvakantie, een lang weekend weg, een rustige midweek of zakelijke bijeenkomst? Wil je gaan fietsen, zeilen of sloepvaren? Reserveer een appartement of meld je aan als wandelaar en kom bij ons genieten van ruimte en rust.

Beheervereniging Huizen ’t Piel

www.vakantiehuisgaastmeer.nl

Beheervereniging ‘Het Piel’ verenigt de eigenaren van de prachtig aan het Piel gelegen huisjes met de puntdaken. De vereniging heeft tot doel het in stand houden en versterken van de karakteristieke sfeer van deze vakantiehuisjes en naaste omgeving. Daarnaast coördineert zij de verhuur van de huisjes.

Camping East Ynje
Familie van der Meer

www.campinggaastmeer.nl

 

Camping It Gouden Plakje
Familie Renema

www.goudenplakje.nl

Op In Gouden Plakje woont nu de vierde generatie Renema. Destijds werd begonnen met 6 koeien en ongeveer 6 ha land. Het bedrijf bestaat nu uit 34 ha land en 6 ha huurland. Er is een camping met vakantiewoningen en een groepsaccommodatie en de mogelijkheid om een sloep te huren.

Flapperpleats

Vakantiewoning en boerderij Flapperpleats

www.flapperpleats.nl

 

Melkveehouderij & Recreatiebedrijf Aldwar Pleats
Piet, Dieuwke en Anne Pieter Visser

www.aldwar.nl

www.jachthavendeterp.nl

De in 2014/2015 geheel gerenoveerde en uitgebreide ligboxenstal biedt plaats aan 140 melkkoeien. In de jongveestal er achter lopen de pinken en kalveren. Voor de hobby worden Friese paarden en pony’s gehouden en kan er gereden worden in de bak.
In de goed onderhouden stelpboerderij wordt een ruime vakantiewoning voor 8 personen, gedeeltelijk aangepast voor minder validen, verhuurd en zijn er B&B kamers voor maximaal 6 personen.
Tegelijk met de uitbreiding van onze boerderij is Jachthaven De Terp aangelegd op loopafstand van het dorp op een unieke locatie vlak bij het Grote Gaastmeer. Er zijn nog een aantal vaste ligplaatsen te huur en er is plaats voor winterstalling.

 

Melkveehouderij West-Indië
Familie de Jong

www.zomerhuisjegaastmeer.nl

Wij boeren al sinds 1929 op dit mooie plekje aan de Gruns. Inmiddels met 90 melkkoeien, bijbehorend jongvee en twee vakantiehuisjes. De fokkerij heeft onze speciale aandacht. We proberen koeien te fokken die productief zijn en ook nog eens heel mooi om naar te kijken. Regelmatig gaan we met onze stallievelingen naar keuringen. In 2007 haalde onze koe Lucky Jonkvrouw het algemeen kampioenschap van Noord-Nederland.

Vakantiehuis de Pondok
Waterrecreatie Syperda
Familie Syperda

www.waterrecreatiesyperda.nl

Wij verhuren traditionele zeilschepen, zoals skûtsjes en Lemster aken, maar ook open zeilboten. U kunt uw vakantie doorbrengen in één van de ruime bungalows of in de goed geoutilleerde jachthaven.

Toerisme

Attema-Sate
Margriet en Gerard Burgers

www.attema-sate.nl

Zoek je een unieke locatie om te overnachten of te vergaderen? Voor een korte zeilvakantie, een lang weekend weg, een rustige midweek of zakelijke bijeenkomst? Wil je gaan fietsen, zeilen of sloepvaren? Reserveer een appartement of meld je aan als wandelaar en kom bij ons genieten van ruimte en rust.

Beheervereniging Huizen ’t Piel

www.vakantiehuisgaastmeer.nl

Beheervereniging ‘Het Piel’ verenigt de eigenaren van de prachtig aan het Piel gelegen huisjes met de puntdaken. De vereniging heeft tot doel het in stand houden en versterken van de karakteristieke sfeer van deze vakantiehuisjes en naaste omgeving. Daarnaast coördineert zij de verhuur van de huisjes.

Boerderijcamping Van Netten
Familie van Netten

Tel.: 0515-469703

Onze boerderij aan de Yntemasloot is al eeuwenlang de plek waar ook het pontje ligt dat hoort bij het voet- en fietspad tussen Gaastmeer en It Heidenskip. Bij de boerderij hoort ook een minicamping, die vooral bezocht wordt door watersporters. Er is gelegenheid voor het aanleggen van een boot.

Camping East Ynje
Familie van der Meer

www.campinggaastmeer.nl

 

Camping en Jachtwerf De Poel
Ton en Hetty Brundel

E: jachtwerfdepoel@outlook.com

T: 0515-469732

De kleine camping is gelegen aan open vaarwater en ligt beschut tussen hagen en bomen midden in het dorp. Reserveren is dan ook wenselijk gezien de beperkte plaatsen.

Een deel van de stelpboerderij, die gelegen is rond de camping, wordt verhuurd voor 4 tot 6 personen. Er is een terras aan het water en er is een ligplaats beschikbaar voor een sloep of zeilboot.

Wij verhuren ook ligplaatsen voor kleine boten tot 6.50 mtr. Als passant bent u altijd welkom.

Informatie kunt u aanvragen via de email: jachtwerfdepoel@outlook.com, of telefonisch: +31(0)515-469732

Mocht u een open zeilboot of optimist willen huren kunt u deze reserveren bij Jachthaven Pieter Bouwe, email: jachthaven@pieterbouwe.nl, wij hebben voor u een ligplaats beschikbaar.

Hopend op een prettig verblijf in Gaastmeer !

 

Ton en Hetty Brundel

Jachtwerf de Poel

Langstrjitte 8

8611 JN Gaastmeer

Camping Flapper
Barbara Borger

www.campingflapper.nl

Camping It Gouden Plakje
Familie Renema

www.goudenplakje.nl

Op In Gouden Plakje woont nu de vierde generatie Renema. Destijds werd begonnen met 6 koeien en ongeveer 6 ha land. Het bedrijf bestaat nu uit 34 ha land en 6 ha huurland. Er is een camping met vakantiewoningen en een groepsaccommodatie en de mogelijkheid om een sloep te huren.

Flapperpleats

Vakantiewoning en boerderij Flapperpleats

www.flapperpleats.nl

 

Jachthaven Pieter Bouwe
Martijn en Rosalie Fakkeldij-Brundel

www.pieterbouwe.nl

één van de mooiste en meest beschutte plekjes in de Zuidwesthoek van Friesland en zeer gunstig gelegen midden in het merengebied.
Alle havenfaciliteiten beschikbaar op een beveiligd terrein

Melkveehouderij & Recreatiebedrijf Aldwar Pleats
Piet, Dieuwke en Anne Pieter Visser

www.aldwar.nl

www.jachthavendeterp.nl

De in 2014/2015 geheel gerenoveerde en uitgebreide ligboxenstal biedt plaats aan 140 melkkoeien. In de jongveestal er achter lopen de pinken en kalveren. Voor de hobby worden Friese paarden en pony’s gehouden en kan er gereden worden in de bak.
In de goed onderhouden stelpboerderij wordt een ruime vakantiewoning voor 8 personen, gedeeltelijk aangepast voor minder validen, verhuurd en zijn er B&B kamers voor maximaal 6 personen.
Tegelijk met de uitbreiding van onze boerderij is Jachthaven De Terp aangelegd op loopafstand van het dorp op een unieke locatie vlak bij het Grote Gaastmeer. Er zijn nog een aantal vaste ligplaatsen te huur en er is plaats voor winterstalling.

 

Melkveehouderij West-Indië
Familie de Jong

www.zomerhuisjegaastmeer.nl

Wij boeren al sinds 1929 op dit mooie plekje aan de Gruns. Inmiddels met 90 melkkoeien, bijbehorend jongvee en twee vakantiehuisjes. De fokkerij heeft onze speciale aandacht. We proberen koeien te fokken die productief zijn en ook nog eens heel mooi om naar te kijken. Regelmatig gaan we met onze stallievelingen naar keuringen. In 2007 haalde onze koe Lucky Jonkvrouw het algemeen kampioenschap van Noord-Nederland.

Restaurant d’Ald Herberch

Bernou de Jong

www.aldherberch.nl

Wij vertellen je graag het verhaal achter onze gerechten. Maak kennis met de bakker achter ons brood en de visser achter onze vis. Geniet van het terras, laat je verrassen door onze (vis)specialiteiten en maak kennis met Friese streekproducten bij d’Ald Herberch in Gaastmeer.

Munkedyk 46
8611 JR Gaastmeer
T: 0515 – 469656
E: daldherberch@outlook.com
www.aldherberch.nl

Vakantiehuis de Pondok
Waterrecreatie Syperda
Familie Syperda

www.waterrecreatiesyperda.nl

Wij verhuren traditionele zeilschepen, zoals skûtsjes en Lemster aken, maar ook open zeilboten. U kunt uw vakantie doorbrengen in één van de ruime bungalows of in de goed geoutilleerde jachthaven.

Verenigingen

Begrafenisvereniging Eendracht

Klaas Bakker
8611jl@hetnet.nl
0515-469936

Beheervereniging Huizen ’t Piel

www.vakantiehuisgaastmeer.nl

Beheervereniging ‘Het Piel’ verenigt de eigenaren van de prachtig aan het Piel gelegen huisjes met de puntdaken. De vereniging heeft tot doel het in stand houden en versterken van de karakteristieke sfeer van deze vakantiehuisjes en naaste omgeving. Daarnaast coördineert zij de verhuur van de huisjes.

Biljartvereniging De Gaastmar

Gaastmeer heeft een actieve biljartvereniging

Biljartclub De Gaastmar is opgericht in 1977.
De vereniging bestaat uit een mannen- en vrouwenafdeling en telt bijna vijftig leden.
In de vereniging zijn gezelligheid en wedstrijden sleutelwoorden. Ook mensen met een laag “gemiddelde” zijn van harte welkom als nieuw lid.
Het biljart-seizoen loopt van september tot en met april.
Eénmaal in de week spelen we een onderlinge jaarlijkse competitie en  éénmalige wedstrijden tegen verschillende andere biljartclubs in de omgeving.

Voor meer informatie en/of aanmelding:
biljartgaastmeer@gmail.com

Chr. Muziekvereniging Concordia De Gaastmar

Secr.: Mw. P. Zeilstra-Deinum
Wieldyk 9
8611 JK Gaastmeer
0515-469632
www.concordiagaastmeer.nl

Damclub Stryk op

Secr.: S. Attema
Hellingpaed 26
8611 JR Gaastmeer
Tel. 0515-469412

Dorpsbelangen Gaastmeer

Het bestuur is te bereiken via: dorpsbelangen@degaastmar.nl

Klaverjasclub De Gaastmar

Mw. T. Cnossen-Attema
Hellingpaed 25
8611 JR Gaastmeer
Tel. 0515-469576

Ondernemersvereniging Gaastmeer

Gaastmeer heeft een ondernemersvereniging die zich ten doel stelt de leefbaarheid en het algehele ondernemersklimaat in Gaastmeer te bevorderen.

Wilt u lid worden van OG? De kosten van het OG-lidmaatschap bedragen € 50,00 per jaar.

Voor meer informatie kunt contact opnemen met het OG-secretariaat, Sybren Renema.
Of bezoek de website.

E-mail: info@ondernemendgaastmeer.nl
p/a Kaepwei 2
8611 JL  Gaastmeer

 

KvK: 77842936

IBAN: NL84 RABO 0354 1112 05

Oranjevereniging De Gaastmar

E: wieldyk12@outlook.com

Soos 50+

Inl: L.van Griensven-van Duren
pa3ehv@gmail.com
0515-469693

Tuinvereniging Anna’s Griene Gaastmar
Dick Feenstra

inlichtingen

dickf69@xs4all.nl

Vogelwacht Gaastmeer

Te bereiken via: info@marsicht.frl

Voorzieningen

Bootverhuur

Bij verschillende adressen kunnen boten gehuurd worden

Fam. Van der Meer
Kaepwei 5
8611 JL Gaastmeer
Tel.0515-469978
www.campinggaastmeer.nl

Jachthaven Pieter Bouwe
Martijn en Rosalie Fakkeldij –  Brundel
Wieldyk 30
8611 JK Gaastmeer
Tel. 0515-469696
www.pieterbouwe.nl

Familie Renema
Kaepwei 2
8611 Jl Gaastmeer
Tel. 0515-469347
www.goudenplakje.nl

Waterrecreatie Syperda bv
Munkedyk 2
8611 JM Gaastmeer
Tel. 0515-469566
www.waterrecreatiesyperda.nl

 

 

Dorpshuis

Beheer: Rick en Catrien Feld (V.o.f. Fesy)

Ûs Doarpshûs is het verenigingsgebouw in Gaastmeer, en is gelegen achter de dorpswinkel.
Er zijn tal van vaste activiteiten van diverse verenigingen, waaronder 3 biljartclubs, de plaatselijke muziekvereniging, de damclub, klaverjasclub,
De soos 50+ , en de Kwyk groep met diverse activiteiten voor de ‘actieve’ ouderen onder ons.
Verder wordt er veel gebruik gemaakt van de zaalruimtes om te vergaderen, en voor cursussen; er is namelijk ook een zaal met een beamer en groot scherm aanwezig.
Voor vergaderingen/bijeenkomsten kan men gebruik maken van een klein zaaltje (ca. 10 personen), een halve zaal (ca. 30 personen) of hele zaal (ca. 70 personen).
Verder beschikt het dorpshuis over een gezellig bar, met 3 biljarts, en kan er een podium gebouwd worden.
Ook is er een moderne muziekcomputer aanwezig, met muziek voor elke doelgroep.
U kunt in het dorpshuis natuurlijk ook terecht voor een feestje, verjaardag of anderszins.

Ús Doarpshus
Munkdyk 15
8611 JP Gaastmeer
Tel: 0515-852650

 

Rick en Catrien zijn te bereiken via:
tel: 06-38394380 of 06-28750350

e-mail: vof.fesy@outlook.com

 

Garage

Pieter en Annalies Hoogterp-Bakker

www.autobedrijfhoogterp.nl

Gezondheidszorg

Klik hier voor een overzicht van onze gezondheidszorg voorzieningen

Huisartsenpraktijk mw. J. Gietema en A. van Kapel
Tolwei 113
8621 CX Heeg
Tel. 0515-442292

Werkdagen vanaf 17:00 uur ’s middags tot 8:00 uur ’s ochtends, in het weekend of op een feestdag kunt u voor spoedgevallen bellen met Dokterswacht Friesland 0900-1127112

Huisartsenpraktijk Schadenberg en Verdenius
Tolwei 107
8621 CX  Heeg
Tel. 0515-442300

Werkdagen vanaf 17:00 uur ’s middags tot 8:00 uur ’s ochtends, in het weekend of op een feestdag kunt u voor spoedgevallen bellen met Dokterswacht Friesland 0900-1127112

Wiersma Tandheelkunde
Tandartsen U.G. Wiersma en J.W. van der Valk
Mondhygiëniste mw. J.M. Wielsma
Gezondheidscentrum Heeg
Tolwei 115
8621 CX Heeg
Tel. 0515-442208

Verpleegkundige Thuiszorg
De Draai 16 E, 8621 CZ  Heeg
Tel. 0515 461890
Website: www.thuiszorgzwf.nl

Antonius Ziekenhuis Sneek
Bolswarderbaan 1
8601 ZK Sneek
Tel. 0515-488888

Automatische Externe Defibrillator (AED)
Op twee plaatsen in het dorp is een AED aanwezig, nl:
Aan de muur van de Dagwinkel, Mundedyk 13
Aan de muur van Autobedrijf F. Hoogterp, Wieldyk 18
In de kasten is ook een lijst met telefoonnummers en adressen van de AED-vrijwilligers. De kasten zijn gesloten, maar kunnen bij een noodgeval worden geopend door met de vuist een stevige tik tegen de knop van het slot te geven. De lade met AED zakt dan open naar omlaag

Haven en andere facilitaire voorzieningen

Voorzieningen als een passantenhaven, een sportplein en openbaar vervoer faciliteren de behoefte aan ontspanning en mobiliteit

De volgende voorzieningen zijn aanwezig:

  • Passantenhaven met een toiletgebouw
  • Sportplein; dit is bedoeld voor inwoners en bezoekers vanaf 13 jaar en het is naast het dorpshuis gesitueerd
  • Recreatie en zwem- en vissteiger Pielsicht.
  • Openbaar vervoer; op maandag t/m vrijdag is er een busverbinding naar treinstation Sneek
  • Fietspont Yntemasloot en De Gruns
  • Glasbak; gevestigd bij de Dagwinkel
  • Mededelingenbord en brievenbus; ook bij de Dagwinkel

 

Als u met de boot vanaf het Heegermeer komt, ligt de passantenhaven van Gaastmeer aan de rechterkant vóór de (vaste) brug aan de kade. Bij de helling is een tappunt voor water en elektriciteit. Hier hangt een busje waar u een bijdrage in kunt doen wanneer u water tankt.

Het goed geoutilleerde toiletgebouw is in deze straat gevestigd op nummer 11. Vanaf 1 april tot 1 november is dit gebouw dag en nacht geopend. Er is een apart invalidentoilet en een baby-aankleedruimte aanwezig. Verder staat er een wasmachine en een wasdroger waar u gebruik van kunt maken. Ook is een bibliotheek kastje waar boeken geruild kunnen worden.
      

De haven heeft een Wifi-netwerk dat zonder wachtwoord bereikbaar is.

De gemeentelijke haven Gaastmeer heeft 2 havenmeesters die afwisselend de taken op zich nemen.
Tussen 18.00 uur en 20.00 uur en indien nodig in de ochtend tussen 8.00 uur en 9.00 uur is 1 van de havenmeesters aanwezig.
Na 18.00 uur is havengeld verschuldigd. Dit kan bij voorkeur via pin betaald worden.

Restaurants

d’Ald Herberch, Bernou de Jong

Boppe de Golle

 

d’Ald Herberch
T: 0515 – 469656
E: daldherberch@outlook.com
www.aldherberch.nl

Boppe de Golle
T: 0515 – 469 566

 

 

 

Scheepsvoorzieningen

Een overzicht van de Scheepsvoorzieningen:

Jachtbouw en reparatie Hylke Wildschut
Hellingpaed 14
8611 JR De Gaastmar
Tel.: 0515-469606

Jachthaven Pieter Bouwe
Martijn en Rosalie Fakkeldij-Brundel
Wieldyk 30
8611 JK Gaastmeer
Tel.: 0515-469696
www.pieterbouwe.nl

Stichting Kwyk

Bewegen is goed voor iedereen en je verbonden voelen geeft vertrouwen

Sinds de oprichting van Stichting Kwyk (ouderen welzijn Gaastmeer) in 2016, zijn er al veel projecten gerealiseerd.

Het Sportplein Gaastmeer is een niet meer weg te denken ontmoetingsplaats geworden voor bewegen en gezelligheid.
Iedereen ouder dan 13 jaar kan sporten op het plein. Ook de jeu de boules baan is altijd te gebruiken.
Alles gaat op eigen risico.

 

Voor de doelgroep 55+ wordt iedere 1e woensdag van de maand een koffieochtend georganiseerd door Kwyk. Deze koffieochtenden worden onverminderd druk bezocht.
Inmiddels zijn er verschillende andere activiteiten georganiseerd op het gebied van cultuur, muziek, medische voorlichting en sport. Ook de lezingen met een grote verscheidenheid aan onderwerpen zijn een succes.

Uit de vele positieve en enthousiaste reacties blijkt dat er een goede basis is gelegd. Want:
Bewegen op oudere leeftijd draagt bij aan een gezondere leefstijl. Elkaar hierbij ontmoeten zorgt voor de sociale samenhang die belangrijk is om je verbonden te voelen en te vertrouwen dat er misschien meer kan dan dat je in eerste instantie zou denken.

‘Kwyk’ wil iedere oudere uit Gaastmeer en directe omgeving kunnen blijven betrekken bij de activiteiten. Dit kan door samenwerkingen aan te gaan, te zorgen voor goede communicatie en het gebruik van hulpmiddelen en materialen.

Voor meer informatie is het bestuur van de stichting te bereiken via: stichtingkwyk@gmail.com

 

Stichting Palingklipper Voorwaarts

De palingklipper “Voorwaarts” is het enige nog varende overblijfsel van de roemruchte Hegemer en Gaastmeerse palinghandel.

De historie in het kort

De palingklipper “Voorwaarts” is het enige nog varende overblijfsel van de roemruchte Hegemer en Gaastmeerse palinghandel. Sinds 1909 maakt het stalen beunschip een onverbrekelijk deel uit van het historisch perspectief van de gemeente Sud West Fryslân en het dorp Gaastmeer in het bijzonder; het middenschip staat in rechtstreekse verbinding met het buitenwater, waardoor de gevangen vis levend bewaard en getransporteerd kon worden.

In 1907 is het schip gebouwd door – vermoedelijk – Duivendijk te Lekkerkerk voor de vishandel op de Zuid-Hollandse eilanden. In 1909 is het schip verkocht aan de Firma Visser te Heeg, die het inzette voor het ophalen en wegbrengen van levende paling in de Zuidwesthoek en verder weg gelegen delen van Nederland. De levende paling werd deels gekocht in bij de binnenvisserij in geheel Nederland en de vis werd bewaard in depot in zogenaamde leggers bij Heeg en Gaastmeer. De voorraden werden aangevuld met levende paling en opgehaald uit verder gelegen delen van Europa (Denemarken, Oostzee). Vervolgens werd deze voorraad met de roemruchte palingaken getransporteerd naar de grote bevolkingscentra, met name naar Londen. Daar werd de vis uitgevent aan het publiek.

Na de ondergang van de Firma Visser werd de “Voorwaarts” in 1946 aangekocht door de Firma Van Netten te Gaastmeer. Deze heeft het schip tot in de jaren zeventig ingezet voor het transport van paling. De paling werd in de noordelijke provincies aangekocht en naar Zeeland en Zuid-Holland verscheept. Later is dit transport overgenomen door tankwagens.

Om dit unieke historische scheepje te kunnen behouden is de “Voorwaarts” in 2010 o.a. met behulp van donateurs aangekocht door Stichting Palingklipper Voorwaarts.

De “Voorwaarts” heeft een vaste ligplaats aan de loswal te Gaastmeer. Deze ligplaats maakt onderdeel uit van de zogenaamde Historische schepenroute. De “Voorwaarts” is opgenomen in het Monumentenregister van de Federatie Oud Nederlandse Vaartuigen (FONV).

Op 15 juni 2019 kwam de roemruchte tijd van de “Voorwaarts” weer even tot leven. Door het leveren van verse paling aan de Palingaak Korneliske Ykes in Heeg. Hiermee werd de palingaak symbolisch ‘uitgezwaaid’ op weg naar London

Creatieve plannen voor de toekomst

Om de historie en vooral het voortbestaan van de Voorwaarts te behouden, wil het bestuur op een creatieve manier het publiek betrekken. Wat zou het leuk zijn het schip in te zetten voor de promotie van het watersport dorp Gaastmeer. Bij lokale en/of regionale evenementen en ook bij de visserij dagen in Workum, historische schependagen, braderieën / festiviteiten van dorpen liggend in het Friese merengebied. En wanneer bedrijven zich tijdens dit soort evenementen op of via de Voorwaarts willen presenteren, is dat mogelijk in ruil voor een geldelijke bijdrage.

Jaarlijks onderhoud

Veel dank gaat uit naar de 5 vrijwilligers die het jaarlijks onderhoud verzorgen. Heel fijn dat zij zich hebben aangesloten.

 

Voorjaar 2020 aan de steiger van fam. Deelstra

Word vrijwilliger

Het bestuur is op zoek naar meer vrijwilligers die zich willen aansluiten bij het huidige team. Het is erg leuk om samen dit project aan te pakken. De gezellige gesprekken die onder het werken op gang komen, zorgen voor ontspanning en saamhorigheid. Ook is de stichting op zoek naar meer vrijwilligers die kunnen schipperen en/of het leuk vinden om als matroos aan te monsteren tijdens het bezoek aan evenementen zodra dit weer kan!

Op zoek naar donateurs

De Voorwaarts is een historisch belangrijk monument voor Gaastmeer. Haar voortbestaan kan niet zonder voldoende draagvlak onder de inwoners, vaste bezoekers en bedrijven van Gaastmeer e.o.. Voor een minimum van EUR 15,– per jaar kunt u al donateur worden. Meld u aan!

Je kunt je als donateur en/of vrijwilliger aanmelden via email: palingklippervoorwaarts@gmail.com

KvK: 01169439                            Bankrek: NL35 RABO 0156 4256 02

Stichting Ús Doarpshûs

De Stichting tot ontspanning van inwoners en gasten van Gaastmeer e.o.

De stichting werd bij akte opgericht op 23 december 1976 en gaat vanaf 25 april 2001 verder onder de naam  Stichting Ús Doarpshûs.

De eerste doelstelling, ontspanning van inwoners en gasten, blijft en wordt aangevuld met: het oprichten, in stand houden en exploiteren van een gebouw ten behoeve van het verenigingsleven, de vrijetijdsbesteding, de ontmoeting en de dienstverlening.

Oorspronkelijk was het dorpshuis een christelijke school, gebouwd in 1886 en was de huidige winkel het woonhuis van de hoofdmeester. In 1934 fuseerde deze school met de Hervormde school en heette vanaf toen de Kristlike Nasionale Skoalle, gehuisvest achter de Pieltsjerke.

De voormalige school diende vanaf die tijd als gymnastiekzaaltje voor de basisschool en als onderkomen voor verenigingsactiviteiten en andere feestelijkheden.

Begin 90-er jaren van de vorige eeuw werd het oude gebouw grondig verbouwd door een grote groep vrijwilligers, wat resulteerde in het huidige dorpshuis en vanaf eind 90-er jaren zijn Rick en Catrien Feld het gastvrije beheerders echtpaar van Ús Doarpshûs. lees HIER verder.

Stichting Ús Doarpshûs zet zich concreet in voor leefbaarheid en verbinding door zich bezig te houden met de exploitatie en het onderhoud van de winkel en het dorpshuis, ook is de stichting tot najaar 2020 nauw betrokken geweest bij de exploitatie van de herberg.

Het bestuur bestaat in 2020 uit:

Voorzitter: Ton Brundel

Vicevoorzitter: Gerard Burgers

Penningmeester: Joke Wittenberg

Secretaris: Foekje Gerritsma, foekjegerritsma62@gmail.com

Technisch bestuurslid: Hindrik Schreuder

Stichting Vrienden van Gaastmeer

Bent u ook zo getroffen door de vriendelijke sfeer, de gastvrijheid, de natuur en de recreatieve mogelijkheden van Gaastmeer? En wilt u daarom ook wel iets terugdoen voor het dorp? Dan is er een heel goede mogelijkheid dat met daden te onderstrepen. Word dan Vriend van Gaastmeer!

De Stichting VRIENDEN VAN GAASTMEER bestaat al 50 jaar en telt meer dan 220 Vrienden (gezinnen)! De Stichting heeft als doelstelling:

  • het steunen van uit de dorpsgemeenschap van Gaastmeer voortkomende initiatieven
  • het helpen bevorderen dat de bijzondere sfeer, de rust en de ruimte in het merengebied rondom Gaastmeer bewaard blijven.
  • het leggen en verstevigen van banden met de Gaastmeerders en tussen (vakantie-) bezoekers onderling.

Voorbeelden daarvan zijn o.a. het meebetalen aan het schilderwerk aan de kerktoren, het sponsoren van de Iepen Dei en de wisseltrofee voor de snelste Gaastmeerse tobbevaarder!

SPREEKT U DAT OOK AAN? WORD DAN NU BEGUNSTIGER!!

U steunt Gaastmeer op een bijzondere manier en bovendien ontvangt u een keer per jaar een Rondzendbrief met wetenswaardigheden uit heden en verleden van Gaastmeer. Voor maar slechts € 7,50 per jaar (meer mag ook).

Opgeven is heel eenvoudig, stuur een mailtje of een briefje met daarin uw naam en adres naar de Secretaris van de Stichting, Harrie Kramer, vriendenvangaastmeer@gmail.com resp. Het Laantje 9, 2201 XS Noordwijk.

Winkel dagverse producten en verse vis

Dagwinkel Gaastmeer & Visserijbedrijf A. van Netten

Lars & Rudy Bouma
Munkedyk 13
8611 JP Gaastmeer
e-mail: info@dagwinkelgaastmeer.nl

Andries & Tineke van Netten
J.J. Hofstrjitte 4
T: 0515 469 934

Watersport

Boerderijcamping Van Netten
Familie van Netten

Tel.: 0515-469703

Onze boerderij aan de Yntemasloot is al eeuwenlang de plek waar ook het pontje ligt dat hoort bij het voet- en fietspad tussen Gaastmeer en It Heidenskip. Bij de boerderij hoort ook een minicamping, die vooral bezocht wordt door watersporters. Er is gelegenheid voor het aanleggen van een boot.

Camping East Ynje
Familie van der Meer

www.campinggaastmeer.nl

 

Camping en Jachtwerf De Poel
Ton en Hetty Brundel

E: jachtwerfdepoel@outlook.com

T: 0515-469732

De kleine camping is gelegen aan open vaarwater en ligt beschut tussen hagen en bomen midden in het dorp. Reserveren is dan ook wenselijk gezien de beperkte plaatsen.

Een deel van de stelpboerderij, die gelegen is rond de camping, wordt verhuurd voor 4 tot 6 personen. Er is een terras aan het water en er is een ligplaats beschikbaar voor een sloep of zeilboot.

Wij verhuren ook ligplaatsen voor kleine boten tot 6.50 mtr. Als passant bent u altijd welkom.

Informatie kunt u aanvragen via de email: jachtwerfdepoel@outlook.com, of telefonisch: +31(0)515-469732

Mocht u een open zeilboot of optimist willen huren kunt u deze reserveren bij Jachthaven Pieter Bouwe, email: jachthaven@pieterbouwe.nl, wij hebben voor u een ligplaats beschikbaar.

Hopend op een prettig verblijf in Gaastmeer !

 

Ton en Hetty Brundel

Jachtwerf de Poel

Langstrjitte 8

8611 JN Gaastmeer

Camping Flapper
Barbara Borger

www.campingflapper.nl

Camping It Gouden Plakje
Familie Renema

www.goudenplakje.nl

Op In Gouden Plakje woont nu de vierde generatie Renema. Destijds werd begonnen met 6 koeien en ongeveer 6 ha land. Het bedrijf bestaat nu uit 34 ha land en 6 ha huurland. Er is een camping met vakantiewoningen en een groepsaccommodatie en de mogelijkheid om een sloep te huren.

De Klassieke Rederij
Martijn & Rosalie Fakkeldij-Brundel

www.deklassiekerederij.nl

Verhuur van skûtsjes, klippers, aken en salonboten! Bedrijfsuitjes op maat, dagtochten en diverse arrangementen. Van skûtsjesile in Friesland tot varen in een salonboot in de Amsterdamse Grachten, platbodems voor meerdaagse tochten, traditionele zeilschepen varend op het IJsselmeer, stoere zeiltochten in de zeilpraam.

Jachthaven Pieter Bouwe
Martijn en Rosalie Fakkeldij-Brundel

www.pieterbouwe.nl

één van de mooiste en meest beschutte plekjes in de Zuidwesthoek van Friesland en zeer gunstig gelegen midden in het merengebied.
Alle havenfaciliteiten beschikbaar op een beveiligd terrein

Melkveehouderij & Recreatiebedrijf Aldwar Pleats
Piet, Dieuwke en Anne Pieter Visser

www.aldwar.nl

www.jachthavendeterp.nl

De in 2014/2015 geheel gerenoveerde en uitgebreide ligboxenstal biedt plaats aan 140 melkkoeien. In de jongveestal er achter lopen de pinken en kalveren. Voor de hobby worden Friese paarden en pony’s gehouden en kan er gereden worden in de bak.
In de goed onderhouden stelpboerderij wordt een ruime vakantiewoning voor 8 personen, gedeeltelijk aangepast voor minder validen, verhuurd en zijn er B&B kamers voor maximaal 6 personen.
Tegelijk met de uitbreiding van onze boerderij is Jachthaven De Terp aangelegd op loopafstand van het dorp op een unieke locatie vlak bij het Grote Gaastmeer. Er zijn nog een aantal vaste ligplaatsen te huur en er is plaats voor winterstalling.

 

Melkveehouderij Siemen Cnossen
Familie Cnossen

De woning dateert van 1879, de boerderij van 1885. In 1904 aangekocht door de overgrootvader van de huidige eigenaar, die hier in 1946 met zijn ouders is gaan wonen. Vanaf 1945 een landelijk bekende kampeerboerderij, waar eerst de Nederlandse Christelijke Studenten Vereniging haar zeilkampen hield en daarna al 35 jaar de Gereformeerde Reisvereniging.

Waterrecreatie Syperda
Familie Syperda

www.waterrecreatiesyperda.nl

Wij verhuren traditionele zeilschepen, zoals skûtsjes en Lemster aken, maar ook open zeilboten. U kunt uw vakantie doorbrengen in één van de ruime bungalows of in de goed geoutilleerde jachthaven.