Bedrijvigheid

Genoeg bedrijvigheid in het dorp van veehouders, vissers, scheepsbouwers en huizenbouwers en andere (recreatie-) ondernemers. De ontwikkeling staat niet stil. Dat blijkt overduidelijk uit de korte beschrijvingen die men van het eigen bedrijf heeft gemaakt!

Autobedrijven en Vervoer

Autobedrijf VOF F. Hoogterp
Pieter en Annalies Hoogterp-Bakker

www.autobedrijfhoogterp.nl

Na ruim 10 jaar bij een baas gewerkt te hebben, zijn we in 1990 een eigen autobedrijf begonnen. De eerste twee jaar was Feike er nog monsternemer bij. Op de plek waar nu de werkplaats staat had de vader van Feike (Pieter van de brijkarre) vroeger een hooiberg. We zijn nu een universeel autobedrijf en hebben twee monteurs in dienst. Inmiddels heeft Pieter de zaak overgenomen van vader Feike en is Annalies ook in het bedrijf gestapt.

Nationaal en Internationaal Transport
Hidde Louwes

Ons transportbedrijf vervoert vrachten over de weg naar locaties zowel in Nederland als in het buitenland.

Bouwbedrijven

Bouwbedrijf Zeilstra
Harm Zeilstra

T: 06-22928876

Sinds 2007 is dit bedrijf werkzaam op het gebied van o.a. nieuwbouw, verbouw, onderhoud van gebouwen, funderingsherstel en alles wat hiermee samenhangt.

Campings

Boerderijcamping Van Netten
Familie van Netten

Tel.: 0515-469703

Onze boerderij aan de Yntemasloot is al eeuwenlang de plek waar ook het pontje ligt dat hoort bij het voet- en fietspad tussen Gaastmeer en It Heidenskip. Bij de boerderij hoort ook een minicamping, die vooral bezocht wordt door watersporters. Er is gelegenheid voor het aanleggen van een boot.

Camping East Ynje
Familie van der Meer

www.campinggaastmeer.nl

 

Camping en Jachtwerf De Poel
Ton en Hetty Brundel

E: jachtwerfdepoel@outlook.com

T: 0515-469732

De kleine camping is gelegen aan open vaarwater en ligt beschut tussen hagen en bomen midden in het dorp. Reserveren is dan ook wenselijk gezien de beperkte plaatsen.

Een deel van de stelpboerderij, die gelegen is rond de camping, wordt verhuurd voor 4 tot 6 personen. Er is een terras aan het water en er is een ligplaats beschikbaar voor een sloep of zeilboot.

Wij verhuren ook ligplaatsen voor kleine boten tot 6.50 mtr. Als passant bent u altijd welkom.

Informatie kunt u aanvragen via de email: jachtwerfdepoel@outlook.com, of telefonisch: +31(0)515-469732

Mocht u een open zeilboot of optimist willen huren kunt u deze reserveren bij Jachthaven Pieter Bouwe, email: jachthaven@pieterbouwe.nl, wij hebben voor u een ligplaats beschikbaar.

Hopend op een prettig verblijf in Gaastmeer !

 

Ton en Hetty Brundel

Jachtwerf de Poel

Langstrjitte 8

8611 JN Gaastmeer

Camping Flapper
Barbara Borger

www.campingflapper.nl

Camping It Gouden Plakje
Familie Renema

www.goudenplakje.nl

Op In Gouden Plakje woont nu de vierde generatie Renema. Destijds werd begonnen met 6 koeien en ongeveer 6 ha land. Het bedrijf bestaat nu uit 34 ha land en 6 ha huurland. Er is een camping met vakantiewoningen en een groepsaccommodatie en de mogelijkheid om een sloep te huren.

Melkveebedrijven

Boerderijcamping Van Netten
Familie van Netten

Tel.: 0515-469703

Onze boerderij aan de Yntemasloot is al eeuwenlang de plek waar ook het pontje ligt dat hoort bij het voet- en fietspad tussen Gaastmeer en It Heidenskip. Bij de boerderij hoort ook een minicamping, die vooral bezocht wordt door watersporters. Er is gelegenheid voor het aanleggen van een boot.

Maatschap Bakker-Labordus De Kaep

Onlangs kwam een toerist ons vragen wat dat voor fel licht was, ’s avonds in onze stal. ‘Zit die ook vol met zielige vleeskuikens of hebben jullie soms een wiet (!!!)-plantage?’ Nadat ze kennis gemaakt had met 85 zwart- en roodbonte melkkoeien plus bijbehorend jongvee, vertrok ze gerustgesteld, nog nagenietend van de kennismaking met het pasgeboren kalf.

Maatschap De Boer-Oldersma
Familie de Boer-Oldersma

Boerderij Vlietzicht is fraai gelegen aan de Korte Vliet, de vaarweg naar Workum. De stelpboerderij is gebouwd in 1899 en onze familie is hier in 1907 komen wonen. Op dit moment houden we ongeveer 85 melkkoeien plus jongvee. Er wordt gemolken met een melkrobot.

Maatschap R. en J. Zeilstra
Familie Zeilstra

In Klein Gaastmeer waren na de oorlog ongeveer 10 ‘komelkers’ en boeren. ‘Komelkers’ waren kleine boeren, die er nog wat bij deden. Nu in 2008 is er nog maar één boerenbedrijf over met ruim 58 ha grasland en maïs. Het melkveebedrijf omvat op dit moment 95 melkkoeien en 60 stuks jongvee en probeert nog te groeien. Een kleine 70 jaar wordt dit bedrijf gerund door de familie Zeilstra. Verder wordt er ruimte geboden voor stalling.

Melkveebedrijf H. Piersma

Het bedrijf bestaat vanaf 1977 en is toen in gebruik genomen door de familie De Groot. Nu boert H. Piersma er al weer 15 jaar vanaf 4 april 1993. Het bedrijf is ruim 25 ha groot en er worden ongeveer 50 koeien gemolken. En er is natuurlijk het nodige jongvee aanwezig.

Melkveehouderij & Recreatiebedrijf Aldwar Pleats
Piet, Dieuwke en Anne Pieter Visser

www.aldwar.nl

www.jachthavendeterp.nl

De in 2014/2015 geheel gerenoveerde en uitgebreide ligboxenstal biedt plaats aan 140 melkkoeien. In de jongveestal er achter lopen de pinken en kalveren. Voor de hobby worden Friese paarden en pony’s gehouden en kan er gereden worden in de bak.
In de goed onderhouden stelpboerderij wordt een ruime vakantiewoning voor 8 personen, gedeeltelijk aangepast voor minder validen, verhuurd en zijn er B&B kamers voor maximaal 6 personen.
Tegelijk met de uitbreiding van onze boerderij is Jachthaven De Terp aangelegd op loopafstand van het dorp op een unieke locatie vlak bij het Grote Gaastmeer. Er zijn nog een aantal vaste ligplaatsen te huur en er is plaats voor winterstalling.

 

Melkveehouderij West-Indië
Familie de Jong

www.zomerhuisjegaastmeer.nl

Wij boeren al sinds 1929 op dit mooie plekje aan de Gruns. Inmiddels met 90 melkkoeien, bijbehorend jongvee en twee vakantiehuisjes. De fokkerij heeft onze speciale aandacht. We proberen koeien te fokken die productief zijn en ook nog eens heel mooi om naar te kijken. Regelmatig gaan we met onze stallievelingen naar keuringen. In 2007 haalde onze koe Lucky Jonkvrouw het algemeen kampioenschap van Noord-Nederland.

Veehouderij G. Ykema
Familie Ykema

Oorspronkelijk een melkveebedrijf op de boerderij waar Brundel nu woont. Sinds 1987 verhuisd naar de nieuwe stal op de huidige locatie. Gatze boerde van 1987 tot 2002 samen met vader Herre en daarna alleen. De veestapel bestaat uit ongeveer 40 melkkoeien en 20 stuks jongvee. Het melkquotum omvat 384.000 liter. Neventakken zijn weidevogelbeheer en ganzenopvang.

Overige

Camping East Ynje
Familie van der Meer

www.campinggaastmeer.nl

 

Dagwinkel
Lars & Rudi Bouma

E: info@dagwinkelgaastmeer.nl

Onze winkel is een kleine, maar zeer complete supermarkt.

Wij verkopen verse produkten als brood,vlees, kaas, zuivel, groente en fruit.

Het brood e.d. wordt geleverd door Ypma’s Bakkerij uit Heeg. Gebak en oranjekoek kunt u dan ook bij ons bestellen.

Er is een slijterij aanwezig, zodat u na een droogje ook van een natje kan worden voorzien. We zijn ook een POST NL agentschap.

Er is bij de winkel ruime parkeergelegenheid. En de boodschappen kunnen gratis bij u thuis bezorgd worden.
Laat u verrassen door de vriendelijkheid en het ruime assortiment artikelen.

Tot ziens in Gaastmeer. Wij staan voor u klaar!!!

Lars & Rudi Bouma
Munkedyk 13
8611 JP Gaastmeer
e-mail: info@dagwinkelgaastmeer.nl

Flitss Fotografie en meer
Jan Dirk Stuurwold

www.flitss.nl

Professionele fotografie en doordacht creatief werk / Bedenken en ontwerpen van opvallende communicatie-uitingen

Gaastmeer Design

www.gaastmeerdesign.nl/

Gaastmeer Design bv is in 1994 opgericht door Hans Ritzema en Heine Deelstra op een prachtige locatie aan het water. Er is een team van 6 ontwerpers en ingenieurs werkzaam, welke een compleet pakket van diensten levert voor zowel de jachtbouw als de beroepsvaart. Werven en particulieren worden in zeer uiteenlopende projecten door Gaastmeer Design bv ondersteund.

Jachtwerf H. Wildschut

T: 0515-469606

Onze jachtwerf is opgericht in 1970. In 1992 is de voormalige boerderij vervangen door een nieuwe loods. Er wordt veel gedaan aan onderhoud en verbouwingen van klippers en tjalken van de bruine vloot. Maar we leveren ook nieuwbouw van vooral vletten en sloepen. Verder verzorgen wij reparaties, schilderwerk, inbouw van motoren en winterstalling.

Jacob van der Goot Agrarische Verzekeringen

www.jacobvandergoot.nl

Je wilt goed verzekerd zijn, maar niet meer betalen dan nodig. Jacob van der Goot helpt je graag met het kiezen van de juiste dekking.Jacob van der Goot

 

 

 

Maatschap R. en J. Zeilstra
Familie Zeilstra

In Klein Gaastmeer waren na de oorlog ongeveer 10 ‘komelkers’ en boeren. ‘Komelkers’ waren kleine boeren, die er nog wat bij deden. Nu in 2008 is er nog maar één boerenbedrijf over met ruim 58 ha grasland en maïs. Het melkveebedrijf omvat op dit moment 95 melkkoeien en 60 stuks jongvee en probeert nog te groeien. Een kleine 70 jaar wordt dit bedrijf gerund door de familie Zeilstra. Verder wordt er ruimte geboden voor stalling.

Marsicht bv

Cees & Anneke van Mourik

Ons adviesbureau lost vragen van ondernemers op. Dat kan zijn op het gebied van bedrijfsvoering, personeelszaken of financiën.

Qvideo Audiovisuele producties
Emmie & Quinten Samidjono

www.qvideo.nl

Ons bedrijf maakt bedrijfsfilm, internetvideo, productpresentaties en interactieve media. Bovendien zijn we gespecialiseerd in beeldtechniek en AV-installatie. Hét adres voor al uw audiovisuele wensen.

Skane Fishingboats
Joost / Gerrit / Sjoerd
info@skanefishingboats.nl
www.skanefishingboats.nl

3 Gaastmeerders met praktische, commerciële en technische achtergronden zijn dit bedrijf gestart in 2019. Ze ontwerpen, bouwen en verkopen aluminium vissersboten.
‘Skane fishingboats, customized aluminum welded boats. We realize your ideas!’   

V.o.f. FeSy
Rick en Catrien Feld

V.o.f. FeSy is het bedrijf van Rick en Catrien Feld. Hiermee verzorgen zij het beheer van het Dorpshuis. Ze bieden gastvrijheid aan de plaatselijke gemeenschap van Gaastmeer en ontvangen ook graag andere gasten.

Van Berkum e-komelkerij
Familie van Berkum

 

Vierhouten Vet bv
Ronald Bijlsma
tel: 0515 – 469552

Ons bedrijf is een onderdeel van Vierhouten Recycling Groep. Wij halen oud frituurvet op bij de horeca en verwerken dit tot biodiesel. Dit wordt gedaan in een bedrijf in Kampen. Ook recyclen wij afvalhout en hier maken we pallets en wegwerppallets van. Dit gebeurt in Ermelo bij Presswood bv en Euroblok.

Visserijbedrijf A. van Netten
Andries & Tineke van Netten

J.J. Hofstrjitte 4
T: 0515 469 934
E: tineke-andries@zonnet.nl

‘Van vader op zoon: visser met hart en ziel’

Andries zette zijn eerste fuik toen hij zes jaar was. Dat hij visser zou worden, stond voor hem op jonge leeftijd al vast. Andries van Netten komt uit een oude vissersfamilie. Hij viste jaren samen met zijn vader. Toen die 65 werd, nam hij het bedrijf helemaal van hem over.

Visgebied
Het visgebied van Andries ligt in de zuidwest hoek van Friesland: de Fluessen, het Heegermeer, waar hij de meeste paling vangt, en de kleinere meren en poelen bij Sneek. De hoofdmoot van zijn vangst bestaat uit paling. Snoekbaars en wolhandkrab is voor hem een aanvulling.

De spanning van een goede vangst
Het is ieder jaar spannend wat het weer gaat doen. In een lang en koud voorjaar wil de paling niet echt groeien en komt de visserij later op gang. 
Maar zodra de zon goed begint door te komen, het schrale weer eraf is en de temperatuur stijgt, beginnen de kleinste vissen in 
het water snel te groeien. En dat is precies het voedsel dat de paling nodig heeft om te groeien. Dan komt ook de tijd dat de vangst beter wordt en Andries meer op ‘t water te vinden is.

Duurzaam aalbeheer
Andries mag het hele jaar vissen, als hij zich maar aan zijn quotum houdt. Hij vindt dat een groot voordeel. Hij hoeft nu niet in korte tijd veel vis te vangen maar kan zijn vangst spreiden. Paling die in het voorjaar nog te droog of te mager is, gaat terug het water in. ‘Later 
als hij groot en vet genoeg is, vis 
ik hem wel weer eens op.’ Zo draagt Andries bij aan een duurzame 
en verantwoorde palingstand.

Naar de visafslag
Als het even kan, gaat Andries iedere week naar de visafslag in Urk. Daar verhandelt hij zijn vangst: paling, snoekbaars en wolhandkrab. Regelmatig levert hij aan restaurants in de buurt en bijna wekelijks verkoopt hij wel vis aan huis.

Nevenactiviteiten
Andries is visser met hart en nieren. Hij is een groot voorstander van duurzaam aalbeheer en van het quotum. Al vindt hij dat het laatste wel iets hoger mag zijn. Want voor het runnen van een rendabel 
bedrijf heeft hij, naast de visvangst, 
extra activiteiten nodig. Regelmatig verzamelt hij monitorgegevens op het water voor organisaties die onderzoek doen naar de stand van verschillende vissoorten.

De toekomst van zijn bedrijf en de binnenvisserij in Friesland ziet Andries optimistisch in. 
De ervaring heeft het hem inmiddels geleerd: ‘met vissen wordt het altijd weer licht!

 

Recreatiewoningen

Attema-Sate
Margriet en Gerard Burgers

www.attema-sate.nl

Zoek je een unieke locatie om te overnachten of te vergaderen? Voor een korte zeilvakantie, een lang weekend weg, een rustige midweek of zakelijke bijeenkomst? Wil je gaan fietsen, zeilen of sloepvaren? Reserveer een appartement of meld je aan als wandelaar en kom bij ons genieten van ruimte en rust.

Beheervereniging Huizen ’t Piel

www.vakantiehuisgaastmeer.nl

Beheervereniging ‘Het Piel’ verenigt de eigenaren van de prachtig aan het Piel gelegen huisjes met de puntdaken. De vereniging heeft tot doel het in stand houden en versterken van de karakteristieke sfeer van deze vakantiehuisjes en naaste omgeving. Daarnaast coördineert zij de verhuur van de huisjes.

Camping East Ynje
Familie van der Meer

www.campinggaastmeer.nl

 

Camping It Gouden Plakje
Familie Renema

www.goudenplakje.nl

Op In Gouden Plakje woont nu de vierde generatie Renema. Destijds werd begonnen met 6 koeien en ongeveer 6 ha land. Het bedrijf bestaat nu uit 34 ha land en 6 ha huurland. Er is een camping met vakantiewoningen en een groepsaccommodatie en de mogelijkheid om een sloep te huren.

Flapperpleats

Vakantiewoning en boerderij Flapperpleats

www.flapperpleats.nl

 

Melkveehouderij & Recreatiebedrijf Aldwar Pleats
Piet, Dieuwke en Anne Pieter Visser

www.aldwar.nl

www.jachthavendeterp.nl

De in 2014/2015 geheel gerenoveerde en uitgebreide ligboxenstal biedt plaats aan 140 melkkoeien. In de jongveestal er achter lopen de pinken en kalveren. Voor de hobby worden Friese paarden en pony’s gehouden en kan er gereden worden in de bak.
In de goed onderhouden stelpboerderij wordt een ruime vakantiewoning voor 8 personen, gedeeltelijk aangepast voor minder validen, verhuurd en zijn er B&B kamers voor maximaal 6 personen.
Tegelijk met de uitbreiding van onze boerderij is Jachthaven De Terp aangelegd op loopafstand van het dorp op een unieke locatie vlak bij het Grote Gaastmeer. Er zijn nog een aantal vaste ligplaatsen te huur en er is plaats voor winterstalling.

 

Melkveehouderij West-Indië
Familie de Jong

www.zomerhuisjegaastmeer.nl

Wij boeren al sinds 1929 op dit mooie plekje aan de Gruns. Inmiddels met 90 melkkoeien, bijbehorend jongvee en twee vakantiehuisjes. De fokkerij heeft onze speciale aandacht. We proberen koeien te fokken die productief zijn en ook nog eens heel mooi om naar te kijken. Regelmatig gaan we met onze stallievelingen naar keuringen. In 2007 haalde onze koe Lucky Jonkvrouw het algemeen kampioenschap van Noord-Nederland.

Vakantiehuis de Pondok
Waterrecreatie Syperda
Familie Syperda

www.waterrecreatiesyperda.nl

Wij verhuren traditionele zeilschepen, zoals skûtsjes en Lemster aken, maar ook open zeilboten. U kunt uw vakantie doorbrengen in één van de ruime bungalows of in de goed geoutilleerde jachthaven.

Watersport

Boerderijcamping Van Netten
Familie van Netten

Tel.: 0515-469703

Onze boerderij aan de Yntemasloot is al eeuwenlang de plek waar ook het pontje ligt dat hoort bij het voet- en fietspad tussen Gaastmeer en It Heidenskip. Bij de boerderij hoort ook een minicamping, die vooral bezocht wordt door watersporters. Er is gelegenheid voor het aanleggen van een boot.

Camping East Ynje
Familie van der Meer

www.campinggaastmeer.nl

 

Camping en Jachtwerf De Poel
Ton en Hetty Brundel

E: jachtwerfdepoel@outlook.com

T: 0515-469732

De kleine camping is gelegen aan open vaarwater en ligt beschut tussen hagen en bomen midden in het dorp. Reserveren is dan ook wenselijk gezien de beperkte plaatsen.

Een deel van de stelpboerderij, die gelegen is rond de camping, wordt verhuurd voor 4 tot 6 personen. Er is een terras aan het water en er is een ligplaats beschikbaar voor een sloep of zeilboot.

Wij verhuren ook ligplaatsen voor kleine boten tot 6.50 mtr. Als passant bent u altijd welkom.

Informatie kunt u aanvragen via de email: jachtwerfdepoel@outlook.com, of telefonisch: +31(0)515-469732

Mocht u een open zeilboot of optimist willen huren kunt u deze reserveren bij Jachthaven Pieter Bouwe, email: jachthaven@pieterbouwe.nl, wij hebben voor u een ligplaats beschikbaar.

Hopend op een prettig verblijf in Gaastmeer !

 

Ton en Hetty Brundel

Jachtwerf de Poel

Langstrjitte 8

8611 JN Gaastmeer

Camping Flapper
Barbara Borger

www.campingflapper.nl

Camping It Gouden Plakje
Familie Renema

www.goudenplakje.nl

Op In Gouden Plakje woont nu de vierde generatie Renema. Destijds werd begonnen met 6 koeien en ongeveer 6 ha land. Het bedrijf bestaat nu uit 34 ha land en 6 ha huurland. Er is een camping met vakantiewoningen en een groepsaccommodatie en de mogelijkheid om een sloep te huren.

De Klassieke Rederij
Martijn & Rosalie Fakkeldij-Brundel

www.deklassiekerederij.nl

Verhuur van skûtsjes, klippers, aken en salonboten! Bedrijfsuitjes op maat, dagtochten en diverse arrangementen. Van skûtsjesile in Friesland tot varen in een salonboot in de Amsterdamse Grachten, platbodems voor meerdaagse tochten, traditionele zeilschepen varend op het IJsselmeer, stoere zeiltochten in de zeilpraam.

Jachthaven Pieter Bouwe
Martijn en Rosalie Fakkeldij-Brundel

www.pieterbouwe.nl

één van de mooiste en meest beschutte plekjes in de Zuidwesthoek van Friesland en zeer gunstig gelegen midden in het merengebied.
Alle havenfaciliteiten beschikbaar op een beveiligd terrein

Melkveehouderij & Recreatiebedrijf Aldwar Pleats
Piet, Dieuwke en Anne Pieter Visser

www.aldwar.nl

www.jachthavendeterp.nl

De in 2014/2015 geheel gerenoveerde en uitgebreide ligboxenstal biedt plaats aan 140 melkkoeien. In de jongveestal er achter lopen de pinken en kalveren. Voor de hobby worden Friese paarden en pony’s gehouden en kan er gereden worden in de bak.
In de goed onderhouden stelpboerderij wordt een ruime vakantiewoning voor 8 personen, gedeeltelijk aangepast voor minder validen, verhuurd en zijn er B&B kamers voor maximaal 6 personen.
Tegelijk met de uitbreiding van onze boerderij is Jachthaven De Terp aangelegd op loopafstand van het dorp op een unieke locatie vlak bij het Grote Gaastmeer. Er zijn nog een aantal vaste ligplaatsen te huur en er is plaats voor winterstalling.

 

Melkveehouderij Siemen Cnossen
Familie Cnossen

De woning dateert van 1879, de boerderij van 1885. In 1904 aangekocht door de overgrootvader van de huidige eigenaar, die hier in 1946 met zijn ouders is gaan wonen. Vanaf 1945 een landelijk bekende kampeerboerderij, waar eerst de Nederlandse Christelijke Studenten Vereniging haar zeilkampen hield en daarna al 35 jaar de Gereformeerde Reisvereniging.

Waterrecreatie Syperda
Familie Syperda

www.waterrecreatiesyperda.nl

Wij verhuren traditionele zeilschepen, zoals skûtsjes en Lemster aken, maar ook open zeilboten. U kunt uw vakantie doorbrengen in één van de ruime bungalows of in de goed geoutilleerde jachthaven.